waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen, wat is dat? Waterzijdig inregelen is het in balans brengen van uw cv-installatie. Het zorgt ervoor dat het warme water op een goede manier over de radiatoren wordt verdeeld. Het inregelen is een eenmalige handeling en kunt u door T. Buijs laten uitvoeren. Met behulp van een warmtebeeldcamera wordt er gekeken of uw radiatoren en/of vloerverwarming een goede warmteverdeling heeft.

Waarom is waterzijdig inregelen nodig?​

De overgrote meerderheid van de cv-installaties zijn niet waterzijdig ingeregeld. We komen daar vaak de volgende situaties tegen:

De radiator die dichtbij de cv-ketel staat krijgt het snelst en het meeste warme water. Het krijgt niet eens voldoende tijd om warmte af te geven. De radiator die ver van de cv-ketel is geplaatst, krijgt daarentegen weinig warm water. Het gevolg is dat de radiator traag opwarmt of zelfs nauwelijks opwarmt. We noemen dit een onbalans en geeft een paar praktische problemen:

  • Een slecht comfort omdat het pand niet gelijkmatig opwarmt.
  • Een slecht comfort omdat bepaalde ruimtes niet warm te krijgen zijn.
  • Een hoog gasverbruik omdat de cv-watertemperatuur niet optimaal is.

Bij deze problemen wordt er door veel installateurs voor gekozen om grotere radiatoren op te hangen, maar dat is helemaal niet nodig. Een radiator is bij de bouw namelijk precies afgestemd op het volume van de ruimte. Een grotere radiator gaat in de meeste gevallen het probleem niet oplossen. Daarvoor moeten we de CV waterzijdig inregelen.

Wat is waterzijdig inregelen?

Het waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat elke radiator en/of de vloerverwarming het juiste volume water krijgt. Bij het waterzijdig inregelen wordt de maximale doorstroomopening ingesteld. Dit kan met een voorinstelbare radiatorkraan. Een radiator ver van de cv-ketel moet een grotere opening hebben dan een radiator dichtbij de ketel. Wat de juiste instelling hiervoor is doet men met waterzijdig inregelen.

Heeft u een vraag en wilt u graag advies van een deskundige?

Krijg vrijblijvend advies

Neem contact opBekijk werkzaamheden